Wetenswaardigheden
Opgericht 20 Januari 1956

Welkom
De vereniging
Huishoudelijk reglement
Door de jaren heen
Wetenswaardigheden
Andere strand sites

 

Scheepsresten

Bij grote zand afslag en laag water ziet u soms in Egmond Binnen de restanten van een boot. Het betreft hier de Noorse houten zeilbark "Sokrates". In een vliegende storm op 5 september 1884 is dit schip om 3 uur 's ochtends op het Egmondse strand gezet. Alle 10 opvarenden zijn gered.

Kauri's

Tussen Egmond en Castricum kunt u soms kauri's vinden. Deze tropische schelpen zijn afkomstig van het schip de Overhout dat in stukken onder het zand ligt nabij Egmond aan Zee.

De in 1771 gebouwde Overhout vertrok samen met nog twee V.O.C.-schepen op 5 februari 1777 van Gale (Ceylon). Gezamenlijk hadden de schepen 168.862 pond aan kauri's aan boord. Op zaterdag 30 augustus kwam de Overhout aan bij de Breeveertien (een langgerekte zandbank voor de Noordhollandse kust). Samen met het oorlogsschip Alarm en de Meerenburg van de kamer van Hoorn lagen de schepen daar bij een schrale oostenwind en een kalme zee.

Tegen de avond draaide de wind naar het westen en het weer verslechterde. Toen in de loop van de nacht een zeer zware storm opstak vanuit het noordwesten hield het anker van de Overhout het niet en het schip begon te krabben. Met de ebstroom mee dreef het ongeveer 2 zeemijlen af en uiteindelijk liep het op zondagavond bij Egmond aan de grond. Om twaalf uur 's nachts gaf het schip zich gewonnen en brak in stukken.

De enige overlevenden waren: bootsman Jan Emanual Uytzingel en de matrozen Joseph Bronot en Lambertis Ossenberg.

Algen schuim

Het schuim dat vaak in het voorjaar onze strand bedekt wordt veroorzaakt door algen. Wat er op het strand aanspoelt is door de golven opgeklopte gelatine.

Phaeocystis is een schuimalg. Het is een plantje uit de Fytoplankton reeks die zich onder de juiste condities (temperatuur, zon en voldoende voedsel) razendsnel kan vermenigvuldigen. Op het water zie je wel eens rode, bruine of groene velden drijven van deze algen. De plantjes vormen kolonies die zicht met elkaar hechten door gelatine. En het is deze gelatine die door de golven wordt opgeklopt en naar de kust spoelt.